Demenciák és más időskori mentális betegségek

Időskorban a demenciák (szellemi hanyatlás) és a depressziós zavarok a leggyakoribb mentális betegségek. Sajnálatos, hogy mindkét probléma későn kerül felismerésre. Az elkésett diagnózis mind a betegeknek, mind hozzátartozóiknak elkerülhető szenvedést okoz.

A demenciák  jellemzője az emlékezetzavar mellett a beszéd megváltozása (beszédértés vagy a saját gondolatok kifejezésének károsodása), a cselekvések kivitelezésének sérülése, a tárgyak, emberek, helyzetek helyes felismerésének zavara. A demencia lefolyása hosszú, sokszor több évig tartó időszakot jelent. A betegség kezdete, az esetek többségében nehezen ismerhető fel, mert lappangva, nem feltűnő tünetekkel indul. Sokszor a visszahúzódás, az érdeklődés elvesztése, depresszió, a személyiség megváltozása az első jel. Később számos más, sokkal szembetűnőbb tünet és probléma társul a demenciákhoz: téveszmék, hallucinációk, alvászavar, nyugtalanság, céltalan pakolászás stb.

A demenciák leggyakoribb oka az Alzheimer kór, azonban más kevésbé ismert (pl. Lewy testes betegség, Pick betegség), de szintén gyakori betegségekkel is számolni kell. 

Az időben felismert betegségek kezelési lehetőségei lényegesen kedvezőbbek. Ezért a 65 év felettieknél ajánlott a rendszeres – akár évenkénti – állapotfelmérés, még akkor is, ha az egyén tünetmentes. Az általunk elvégzett orvosi és pszichológiai vizsgálatok pontos képet adnak a mentális állapotról, és időben jelzik a problémákat. Emellett a későbbiekben bekövetkező változásokat objektív módon össze tudjuk hasonlítani és értékelni.

Ha úgy érzi, hogy Ön, vagy hozzátartozója számára fontos lehet egy ilyen komplex állapotfelmérés, keresse bizalommal magánrendelőnket.